Čarodějný sliz

Návod na výrobu slizu, který se vhodný jako náplň do nápaditých pytlíků, které přijdou vhod jako atrakce a nápadité tvoření na různé hry a akce typu „čarodějnice, kouzelníci, Halloween, karnevaly, dětské dny“ apod. Pytlíky můžeme naplnit různými ingrediencemi (zvolili jsme výrobky z mechové pryže dle vlastní fantazie) a nakonec pytlík naplníme lektvarem-budeme tomu říkat sliz, protože ta konzistence to jasně připomíná.

Potřeby a pomůcky:

– pytlíky se zipem (nebo pevné euroobaly)

– nůžky, permanentní fixy (popisovače na CD atp.)

– mechová pryž A4 – klidně různé barvy nebo světlá, písmena z mechové pryže

– sliz (hmota z mouky, vody a cukru + barvivo), stříkačky nebo lžičky na nabírání slizu

– třpytky, kvalitní izolepa, ubrousky na utření

Postup:

  • Připravíme si sliz. Do pytlíků se hodí sliz řidší konzistence. Možností je mnoho. Mezi nejsnadněji dostupné patří sliz uvařený z hladké mouky rozmíchané ve studené vodě, aby se nedělaly hrudky. Přilijeme do vroucí vody a uvaříme za stálého míchání, cukr se přidává kvůli konzervaci, aby hmota déle vydržela – v ledničce vydržela hmota více jak týden. Když je pak hotový pytlík někde venku na slunci, tak to má rychlý konec…
  • Nebo místo mouky použijeme škrobovou moučku či přímo pudinkový prášek, který už bývá i obarvený.
  • Tip: Sliz uvaříme průhledný, v 1 hrnci, rozdělíme do misek a obarvíme tekutými barvami podle naší potřeby. Může to být v troše vody rozmíchané potravinové barvivo, zbytky barev na vajíčka, inkousty, tuše atp…).
  • Recept z mouky jsem dělala odhadem. Postup dle receptu bude asi podobný jako při vaření pudingu, mléko nahradíme vodou: na 0,5 l vody 1 pudingový prášek, pokud chceme hustší konzistenci, dáme méně vody.
  • Tip: Když dáme do pytlíku 2 odstíny barev, vyzkoušíme si v praxi míchání barev a máme malé „kouzlo“. 

     

  •  
  • Z mechové pryže se krásně vyrábějí a vystřihují různé drobné strašidelné dekorace. Např: lebka, kost, oční bulva, prst, strašidlo, netopýři, pavouci aj. havěť…Na kreslení a případné vybarvení použijeme fixy typu permanet, dekor-pen, popisovače…Dekorace může být oboustranná. 
  • Pro legračnější plnění můžeme využít plastové stříkačky s větším otvorem, pokud máme. Nebo se vyzbrojíme trychtýřkem na plnění marmelád. Sáček vložíme do sklenice, na to trychtýřek a lžičkou nandáme trochu slizu. (Jde to samozřejmě i jen lžící, počítáme se zapatláním a vyzbrojíme se ubrousky). Stačí opravdu malé množství 1-3 lžičky podle vel. sáčku, dekorace by jinak nebyly vidět. Také můžeme zkusit vyrobit sliz průsvitný…Třpytky nejsou nutné, ale pro ozvláštnění je to zajímavé a oblíbené. Nezapomeneme vložit naše výrobky z pryže, pořádně zalepit a pro jistotu oblepit pevnější páskou.
  • Děti pytlíky rády mačkají a zkoumají, nepočítáme s dlouhou životností, ale pro jistotu můžeme vložit sáčky 2 do sebe.
  • Na pásku lze permanentními fixy i kreslit. Nebo můžeme využít samolepicí písmenka z pryže. Pro větší skupinky dětí se vyplatilo losování několika náhodných písmen, znaků. Každý si pak sestavil svůj vlastní zkomolený název nebo tajemné zaklínadlo.

Poznejte kouzlo zábavné výtvarky pro děti. Objevte více v knize Výtvarný Inspiromat.

(3714)

Leave A Response

* Denotes Required Field