5 tipů na letní tvoření

Přemýšlíte, co budete vyrábět s dětmi v létě? K moři se můžeme dopravit i na vlnách vlastní fantazie a tvořivosti. Podle návodů z tohoto článku si můžete vyrobit společně s dětmi: Moře, korály a mořské rostliny, ryby, podmořský útes (sopku), mořský svět v akváriu.

1. moře

Moře vyrobíme např. takto: Na tvrdý nebo i měkký papír rozložíme několik pruhů modrého krepového papíru a postříkáme vodou. (Vhodné do horkých letních dní). Počkáme, až “krepák” pustí barvu. Pak ho odstraníme. Na polozaschlý papír můžeme otiskovat razítka ve tvaru vlnek. Jednoduše jdou vyrobit např. z brambory. Nebo  si můžete vyrobit razítka např. z mechové pryže.

 

more m

  krabice1m

2. korály a mořské rostliny

Chtělo by to nějaké rostliny, aby to v moři žilo. Mořské korály vyrobíme z kousků tvrdého papíru, který libovolně sestříhneme, třeba podle ukázek na fotografiích. Papír asi 2 cm od spodu zahneme (pro přilepení k podložce). Nezahnutou část potřeme klovatinou (lepidlo-arabská guma). Špejlí namočenou v barevné tuši nebo inkoustu kreslíme a necháme zapíjet inkoust, aby sám vykreslil kouzelné efekty. Necháme zaschnout. 

 

koral1 m

  koral2 m

3. ryby

Aby to v moři žilo ještě víc, je potřeba nalákat ryby. Tvary ryb či hvězdice jsem poskládala ze sirek, které jsou přilepeny na karton. Po zaschnutí stačí zastříhnout do potřebného tvaru a pomalovat.

 

ryby1m

ryby3m

4. podmořský útes (sopka)

Tuhle roztomilou srandičku zhotovíte polepením lahvičky (třeba od aktimelu nebo jakékoliv jiné).

utes m

Použijete nějakou levnou modelovací hmotu, kterou máte po ruce (plastelína). Já jsem použila barevné slané těsto, které na vzduchu za nějaký čas zaschne, ztvrdne a výrobek zůstane. Nesmí však do vlhka. Je výhodné také lepit silnější vrstvu hmoty, abyste mohli na útes umístit mušle. 

5. mořský svět v akváriu

Na co by nám bylo veškeré vyrábění, kdybychom to nemohli sestavit ve smysluplný celek a pořádně si pohrát! Stačí najít středně velkou krabici a vyříznout přední stranu. Na zadní pohledovou stranu v krabici umístit obrázek moře. Můžete i vystřihnout a nalepit vlny z modrého papíru, udělá to hezký kontrast. Celou krabici můžete polepit zbytky papírů, ať je to stylové.

Dovnitř umístíme prostorové obrázky korálů, podmořský útes i ryby přilepené na špejli.

Aby ryby dobře stály, můžeme špejli zapíchnout do kousku plastelíny nebo slaného těsta.

Prostorový obrázek, panorama tvořené pomocí různých výtvarných technik, je na světě! 

 


akvarko2m

(13108)

1 Comment

Leave A Response

* Denotes Required Field