Kalendář – 4 roční doby

jaro

Vyrobte si jednoduchý a pohodový závěsný kalendář bez měsíců a dat.  Pohledem na něj si můžete  pouze  připomenout, jaké že roční období to vlastně je…

Potřeby a pomůcky:

závěsný kalendář

závěsný kalendář

– destičky nařezané z kartonu s dírkami po stranách

– papírové destičky o něco menší než destičky z kartonu

– tyčinkové lepidlo

– klovatina

– štětec, voda v kelímku

– barevné tuše nebo inkousty

– dřívka, špejle na kreslení

– provázek a dřevěné korálky

– ozdoby z papíru, výseky z děrovaček, papírová loďka, listy, vlnky, hvězdičky a vločky…

Jak na to:

Na kartonové destičky přilepíme o něco menší destičky ze světlého papíru. Dírky (po stranách vyrobíme pomocí děrovačky, pokud máme, nebo opatrně propíchneme šídlem, nůžkami na manikůru atp. Dírky by měly být dostatečně velké, hlavně pokud budete provlékat silnější provázek. Potřeme klovatinou (arabská guma-prodává se v lahvičkách s dávkovačem jako lepidlo). Nejlepší je ta hnědo-oranžová. Vyzkoušet můžete i zapíjení tuše do mokrého papíru. Místo klovatiny poslouží tapetové lepidlo nebo cukerný roztok…slyšela jsem, že někdo kreslil i na papír potřený mlékem.Teď nastává ta pravá finta a kouzlo. Dřívkem namočeným do tuše můžete na vlhkou plochu kreslit, dělat různé čáry, vlnky atp.Pokud dřívko s tuší ponecháte na papíře delší dobu, můřete sledovat, jak vznikají různé kytky, hvězdy atd.

jaro

jaro

 

léto

léto

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaro

Obrázek je založen na použití zelené a žluté barvy. Svislé čáry vyjadřují růst kytek, rostlin ze semínek. Sem tam červená ťupka jako květ…Po zaschnutí je doprostřed nalepena kytka z výseku raznice.

 Léto

Modrá barva, vlny, pohoda. Loďka  (parníček) je poskládaná z modrého linkovaného papíru. Sama jsem donedávna uměla skládat z hlavy jen parníček. Pro návod na klasickou loďku jsem šla na internet.

podzim

podzim, zapíjení hnědé a červené tuše do klovatiny, kresba tuší

 

zima

zima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podzim

Hnědá a červená. Klovatina je rozetřená do tvaru listu. Žilkování listu je dokreslené ostrou špejlí s využitím zapíjení. Listy dolepené dodatečně měly spíš zakrýt nechtěné skvrny, ale nakonec to k sobě ladí.

Zima

Do klovatiny je zapíjena kombinace tmavé a žluté tuše. Dozdobeno vločkami a hvězdičkou z papíru.

Kompletování díla:

Po zaschnutí jednotlivých obrázků provlečte dírami v destičkách provázek. Můžete přidat korálky na ozdobu. Pokud budete pracovat s přírodním silnějším krouceným provázkem, který se rád třepí, je výhodné slepit roztřepené konce trochou lepidla v tyčince. Navlékání pak půjde snadněji.

Obrázky z destiček mají mnoho variant. Pomocí provázků a korálků vykouzlíte pestré závěsné systémy. Destičky můžete nazdobit i pomocí jiných výtvarných technik.

obrázek z kartiček a písmenek z ručního papíru

obrázek z kartiček a písmenek z ručního papíru

kartička s vánočním obrázkem

kartička s vánočním obrázkem

destička s kytkou z ručního papíru

destička s kytkou z ručního papíru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(20731)

Leave A Response

* Denotes Required Field